Mondkapjes: welke mag je gebruiken?

Mondkapjes: welke mag je gebruiken?

Mondkapjes: welke mag je gebruiken?

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is vanaf 1 december het dragen van een mondkapje verplicht in onder andere winkels, musea en andere publiekstoegankelijke locaties. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional. Bijvoorbeeld de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Waaraan moet een mondkapje voldoen?

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Gebruik bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist, speciaalzaak of de supermarkt.

Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Keurmerk mondkapjes

Begin volgend jaar moeten in Nederlandse winkels de eerste mondkapjes met een keurmerk te koop zijn. Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN), dat erover gaat, werkt aan certificatie.

“Voor consumenten is het nu onduidelijkheid of het product dat zij aanschaffen voldoet aan de nodige eisen en aan wat er op de verpakking staat”, aldus het instituut. “In het certificatieschema staat uitgewerkt hoe de relevante eigenschappen van deze mondkapjes moeten worden beoordeeld door onafhankelijke instanties. Op basis van deze beoordeling worden een certificaat en keurmerk uitgegeven. Het aantoonbaar maken welke mondkapjes aan de gestelde eisen voldoen, helpt consumenten met hun aankoopkeuze.”

Uit een test van Kassa bleek dat de meeste mondkapjes door een slechte pasvorm ‘lekkage’ vertonen bij de neus, wangen en kin, en stof laat soms ook veel door. Alleen het medische KN95-masker werd als goed getest. Maskers van polyester, bamboe, zijde kwamen slecht uit de test, net als het masker gemaakt op basis van het patroon dat de overheid beschikbaar heeft gesteld.

 

Bronnen: NEN, RIVM en Kassa